"Prin această decizie ni se dă în cap"

Corona Braşov va contesta decizia Comisiei Centrale de Competiţii a FRH, care a decis ca meciul cu Universitatea Cluj, din etapa a III să fie pierdut la masa verde cu 10-0, iar clubul braşovean să fie depunctat şi cu un punct în clasament, pentru folosirea unor jucătoare fără drept de joc. În cazul în care apelul la comisiile Federaţiei nu va avea succes, preşedintele Coronei, Liviu Dragomir a anunţat că clubul este dispus să se adreseze inclusiv instanţelor civile. 


„Prin această decizie ni se dă în cap”


Preşedintele Coronei, Liviu Dragomir, a declarat miercuri că regulamentul FRH permite explicit jucătorilor să participe la două jocuri în aceeaşi zi, la categorii competiţionale diferit, iar dacă acest lucru nu ar fi fost posibil, era şi de datoria Federaţiei să anunţe o potenţială încălcare a regulamentelor de desfăşurare a competiţiilor.„În momentul în care, la jumătatea sezonului am decis înfiinţarea echipei de Divizie A, am vrut să avem o continuitate pentru junioarele care bat la poarta Ligii Naţionale, ca ele să să nu facă pasul aşa brusc. Am vrut ca jucătoarele să aibă posibilitatea să aibă meciuri săptămână de săptămână, iar când ne-am înscris în campionat şi în Divizia A, cei de la FRH au ştiut despre demersul nostru.  Mai mult, el s-a potrivit şi pe intenţiile FRH, pentru că în urmă cu doi ani ei au permis echipelor de Liga Naţională să înfiinţeze şi o echipă secundă pentru Divizia A, nescoţând din regulamentele lor, paragraful care interzice unei jucătoare să joace două jocuri în aceeaşi zi. Astfel, în Regulamentul de organizare şi desfăşurare a competiţiilor FRH, sezonul 2017 – 2018, la art. 12 (7) se spune explicit că un sportiv poate participa la cel mult două jocuri oficiale în aceeaşi zi dar la categorii competiţionale diferite. Citind aceste lucruri, noi ne-am bazat pe acest regulament, şi mai mult decât atât, prin directorul sportiv al echipei, am vorbit la Federaţie cu domnul secretar general Mihai Bocan, domnul Alex Jelescu, cu domnul Mihai Pârvu, şeful Comisiei centrale de Competiţii, dacă putem juca aşa, cu jucătoare dimineaţă la Divizie şi apoi seara la Liga Naţională, iar răspunsurile au fost afirmative. De-a lungul vremii, în discuţiile cu preşedintele FRH, Alexandru Dedu, am sesizat că are aceeaşi viziune de promovare a handbalului, pentru că la un moment dat acest sport era în declin şi nu avea vizibilitatea pe care ne-am dori-o. Munca dumnealui a fost pusă în creşterea acestei vizibilităţi şi ca să poată exista meciuri consistente şi în divizia A, unde echipele scădeau semnificativ ca număr, au decis ca cluburile din Ligă să aibă permisiunea de a avea şi echipe de Divizia A. Noi am venit practic, şi în asentimentul Federaţiei şi a preşedintelui FRH, de a avea cât mai multe echipe şi în divizia A şi mai multă vizibilitate. Iar pentru asta văd că suntem acum pedepsiţi. Să nu uităm că Corona este echipa care are numai jucătoare din România şi dă cele mai multe jucătoare echipelor naţionale. Prin întreaga construcţie a acestui club, consider că noi ne-am dovedit seriozitatea, deschiderea pentru promovarea handbalului şi faptul că în permanenţă ne gândim la imaginea handbalului românesc. Dar prin această decizie luată de Comisia Centarlă de Arbitraj, prin care ni se contestă dreptul de a juca dimineaţa în Divizia A şi seara în Liga Naţională, ni se dă practic în cap, FRH ne dă înapoi în demersurile noastre şi acţiunile de până acum, pentru promovarea acestui sport”.

„Dacă vin acum şi ne iau 4 puncte, înseamnă că cineva de la Federaţie este incompetent”

Preşedintele Coronei, Liviu Dragomir, susţine, de asemenea, că această decizia de depunctare nu este corectă, în condiţiile în care contestaţia depusă de U Cluj a venit în afara perioadei prevăzute de regulamentele Federaţiei. „Oameni importanţi de la federaţie ne-au spus că avem voie să jucăm dimineaţa şi seara. De asemenea, Regulamentul spune că dacă există dubii în privinţa respectării regulamentelor, o contestaţie se face în 24 de ore, ori contestaţia asta cu Clujul vine după o lună, dacă vorbim strict despre procedură.  Comisia de competiţii a validat rezulatul, deci nu înţelegem de ce mai ia în considerare această contestaţie. Dacă vin acum şi ne iau 4 puncte, înseamnă că cineva de la Federaţie este incompetent şi nu îşi face treaba şi trebuie sancţionat”.

„Contestaţia nu ar trebui luată în calcul”

Ş preşedintele Secţiei de Handbal, Ioan Preda, care spune că o contestaţie care vine la aproape o lună după meci nu are trebui admisă, conform regulamentului. „Există în Regulament, un paragraf foarte clar se referă la contestaţiile care pot fi făcute înainte sau după un meci. Nerespectarea termenului de depunere anulează contestaţia şi cu asta cred că ar trebui să încheiem orice discuţie. Regulamentar, noi am respectat toate paragrafele din Regulamentul de desfăşurare a Ligii Naţionale. Art. 12 (7) spune clar că un sportiv poate participa la două jocuri în aceeaşi zi, dar la niveluri diferite, şi se dă şi exemplul de meci de Liga Naţională şi Divizia A, în aceeaşi zi. Dacă nu aveau voie să joace, de ce organizatorii de la Federaţie nu au programat jocurile în zile diferite sau de ce nu ne-au anunţat că nu avem voie. Poate singurul lucru care ni se poate reproşa în acest moment este că nu am obţinut este o hârtie oficială, scrisă cu acest acord verbal pe care l-am avut de la oamenii din Federaţie, însă am considerat că este suficient să avem o discuţie acest oameni, pe care îi considerăm totuşi parteneri ai cluburilor”, a declarat Ioan Preda.

„Federaţia ar trebui să fie un partener al cluburilor, nu un for care să le dea în cap”

Liviu Dragomir a mai adăugat că îşi doreşte ca federaţia să fie un partener al cluburilor ci nu inamic care să aştepte greşeala pentru a o taxa. „Î
n momentul în care ne-am înscris echipa în Divizia A, Federaţia dacă ştia că nu vom avea voie să jucăm în aceeaşi zi, trebuia să ne semnaleze acest lucru, pentru că noi credem că FRH ne este un partener, nu un inamic care ne aşteaptă ca cotitură să greşim şi să ne dea în cap. Ei trebuia să ne anunţe dacă ştiau că urmează să încălcăm vreo prevedere a unui regulament. De asemenea, dacă ştiau acest lucru, nu trebuia să programeze meciuri de Divizia A şi Liga Naţională în aceeaşi zi. Noi am trimis, conform regulamentelor, foi cu loturile pe care le folosim şi la Ligă şi în Divizia A, aşa că FRH ştia că sunt unele jucătoare în ambele loturi. Am respectat aceste regulamente ale Fderaţiei, am trimis lista de 23 pentru Liga Naţională, lista de 28 pentru Divizie, până la data de 03.08, aşa cum am fost obligaţi,  iar acum vii tu, Federaţie, şi ne dai în cap, susţinând lucruri care nu sunt în regulamente. Dacă nu vrei să joace o jucătopare două meciuri într-o zi, specifici clar acest lucru în regulamente. Dar tu, Federaţie, ai vrut acest lucru, din mai multe considerente. Un club care are echipă de Liga Naţională îşi face echipă de divizia A pentru a permite junioarelor să aibă meciuri tari, de a avea regularitate în aceste meciuri, de a avea posibilitatea ca jucătoarele de Ligă Naţională cu minute puţine, să adune minute la Divizie pentru a fi pregătite şi permanent conectate la tensiunea jocului sau cele care vin după accidentări, să reintre în jocuri”.

Dispuşi să meargă şi în Instanţa Civilă

Conducerea Coronei a anunţat că va ataca decizia Comisie Centrale de Arbitraj, în cel mai scurt timp, iar în cazul în care nu va avea câştig de cauză la forurile Federaţiei va merge şi în instanţa civilă. „Nu vom accepta să ni se ia cele 4 puncte şi nu vom accepta ca munca fetelor din teren să fie în zadar. Noi vom contesta această decizie, nu ştim exact la ce for, pentru că şi acest aspect este ambiguu în regulamentele FHR. Dacă nu se rezolvă la acest nivel, vom merge în instanţa civilă, pentru că nu poţi judeca cu două măsuri. Nu poţi spune o dată că vrei să susţii sportivele şi cluburile, şi astfel să le permiţi să joace în aceeaşi zi, iar apoi să vii şi să le iei punctele dacă fac acest lucru. Oricum decizia luată vizavi de Corona îmi ridică unele semne de întrebare privind competenţa unor oameni de la Federaţie. Ei trebuiau să studieze strict litera legii şi consider că trebuiau să fie partenerii noştri, să ne explice dacă urmează să greşim. Corona Braşov este singurul club din România care are piramidă completă de la primele grupe de junioare până la senioare, cu sportive proprii, nu aduse din străinătate sau împrumutate de la alte cluburi. Corona Braşov este clubul care furnizează cel mai mare număr de sportive la loturile naţionale de toate nivelurile. Când ia o astfel de decizie care ne dă înapoi toate eforturile noastre de promovare şi de susţinere a handbalului, Federaţia Română de Handbal ar trebui să ţină cont şi de acest aspect, dacă tot susţine că vrea să transforme handbalul în sport naţional. Dacă lucrurile nu se vor rezolva la nivel de Federaţie, Corona Braşov va acţiona în instanţă FRH, pentru că nu vrem să ne batem joc de nimeni. Jucătoarele noastre s-au luptat în teren, fanii au fost prezenţi, au plătit bilete şi le-au susţinzt pe fete din tribune, noi ne-am pregătit pentru meciuri. Ce s-ar fi întâmplat dacă o astfel de dicizie venea spre sfârşitul campionatului? Ne-am fi trezit că după o grămadă de muncă şi de investiţii, nu numai că nu suntem unde ne-ar duce rezultatele, ci că de fapt, din cauza depunctărilor avem suntem pe minus?”.

Directorul sportiv al echipei a fost suspendat


Având în vedere situaţia creată, comducerea Clubului Corona a decis suspendatrea directorului sportiv al echipei, Cosmin Sălăjan. „A trebuit să analizăm şi motivele pentru care am ajuns aici. Decizia ca unele jucătoare să joace dimineaţa şi seara a aparţinut directorului sportiv. În aceste condiţii, am luat decizia de a-l suspenda până la întrunirea Consiliului Director. În şedinţa Consiliului Director vom expune întreaga situaţie şi se va lua o decizie. Până atunci, directorului i s-au retras atribuţiile şi nu va avea voie să fie în preajma clubului şi în preajma echipei, până la luarea unei decizii oficiale”, a declarat preşedintele Coronei, Liviu Dragomir.

 

 

 

 

 

© 2017 All right reserved.