Corona Braşov, primul club din ţară care va avea secţie de baschet paralimpic

Clubul Corona Braşov este primul club din ţară care va avea secţie de baschet paralimpic. Preşedintele clubului, Liviu Dragomir a anunţat, ieri, că Adunarea Generală a clubului a aprobat înfiinţarea unei secţii speciale pentru sportivii care practică baschetul în scaun rulant. "Am înfiinţat o secţie de baschet special pentru sportivii paralimpici. Considerăm că este o onoare pentru noi să îi avem în cadrul clubului, mai ales că era şi o datorie de suflet a noastră, să le oferim cadrul necesar pentru a-şi putea desfăşura activitatea. S-a votat în unanimitate acest lucru, toţi membri AGA fiind impresionaţi de ambiţia acestor sportivi şi de dorinţa lor de a face sport de performanţă. Noi fiind club al municipalităţii Braşov am decis că este cazul să ne îndreptăm atenţia şi către aceşti sportivi şi să înfiinţăm o secţie de baschet la clubul Corona, special pentru ei. Cu Marcel, unul dintre sportivi, am fost coleg la scrimă, astfel că, probabil în timp vom avea competiţii şi pentru scrimă în scaun cu rotile. Legat de baschet, se doreşte înfiinţarea unui campionat naţional, iar Mihai Viseroiu, cel care s-a ocupat pînă acum de aceşti băieţi şi care s-a alăturat nouă, va face demersurile necesare şi pentru a ne afilia la Federaţia Română de Baschet. Ne propunem ca în toamnă să avem un turneu la Braşov, la care să invităm şi alte echipe din Europa, astfel încît să putem promova această mişcare şi sportul paralimpic şi încet încet să aibă şi ei parte de notorietate, să se cunoască despre ei iar în timp, autorităţile, începînd de la Guvern, să îşi dorească să se alinieze acestei mişcări aşa cum fac ţările occidentale. Ne dorim ca în 2020 să avem şi noi sportivi la Jocurile Paralimpice. Este un obiectriv îndrăzneţ dar ne propunem acest lucru tocmai pentru a avea o linie pe care să o urmăm", a declarat conducătorul clubului braşovean. 

"Ar fi ceva normal ca fiecare club să aibă o astfel de secţie"

Braşoveanul Mihai Viseroiu, omul care se ocupă de trei ani de baschetbalişti a declarat că este extrem de încîntat că a găsit deschidere la Corona Braşov. "Sînt preşedintele clubului paralimpic Cumpără Responsabil Braşov şi am început aceastră mişcare de promovare a sportului paralimpic în 2011. Acum sînt foarte bucuros că am primit sprijinul clubului Corona şi am avut partea de toată susţinerea din partea preşedintelui Liviu Dragomir, care a înaintat propunerea noastră în Adunarea Generală a clubului care a votat în unanimitate. Ne bucurăm că vom activa la clubul Corona, sîntem siguri că vom putea continua şi mai mult mişcarea începută acum cîţiva ani şi vom reuşi să o ducem şi mai mult către profesionalism. În acest moment există cîteva echipe de baschet în ţară, vom încerca să le adunăm pe toate sub o ligă sub egida Federaţiei Române de Baschet şi să ne continuăm activitatea cu mai multă uşurinţă. În acest moment, nu mai există în ţară club care să aibă secţie şi pentru sportivi paralimpici, aceasta fiind principala problemă cu care ne confruntăm, şi anume susţinerea unui club  serios, fiecare a încercat să obţină finanţări de aceea sper ca iniţiativa noastră să fie preluată şi de alte cluburi din ţară şi cred că ar fi normal, ca orice echipă de sportivi valizi să aibă pe lîngă şi o divizie de paralimpici. În acest moment suntem afiliaţi la comitetul naţional paralimic, acesta fiind federaţia care gestionează absolut toate sporturile paralimpice. Este foarte greu să obţinem sprijin, avînd în vedere că ei gestionează singuri 15 sporturi, şi atunci eu cred că fiecare sport ar trebui să se afilieze federaţiei de resort pentru ca să fie mult mai uşor şi lucrurile să meargă mult mai bine", a spus Mihai Viseroiu. 

Sportul îl ajută foarte mult

Marcel Scutaru, unul dintre sportivii din echipa de baschet, a ajuns în scaunul rulant la vîrsta de 30 de ani. În tinereţe el a practicat scrima şi spune că sportul îl ajută foarte tare şi acum. "Sînt braşovean, iar în jurul vîrstei de 11 ani am fost selecţionat şi am făcut scrimă timp de 9 ani, am transpirat în sală chiar împreună cu Liviu Dragomir, cel care acum este preşedinte la Corona. Pe la 30 de ani, după o problemă medicală am fost nevoit să îmi amputez ambele picioare. Acum este uşor, dar atunci mi-a fost foarte greu să trec peste acel moment. Îmi doream foarte tare să fiu un tip activ, să mă mişc, să fac sport, de ce nu şi performanţă, dar lucrurile nu au stat în acest fel. A fost o perioadă mai grea care a trecut. În 2014 l-am întîlnit pe Mihai, am aflat că de puţin timp înfiinţase secţia de baschet, mi-a luat un scaun special, m-a introdus în echipă, am antrenamentele iar acum participăm şi la competiţii. În 2015 am ieşit chiar şi campioni. Pe viitor, alături de Corona sper să avem foarte multe meciuri, pentru că asta ne dorim, să jucăm cît mai mult", a povestit Marcel. 

"Avem un scaun special cu care chiar fugi"

Sportivul a mai adăugat că nu este deloc uşor să ajungi să practici sport paralimpic fără susţinere. "Nu este uşor să practici acest sport fără să ai parte de susţinere. Scaunul pe care noi îl folosim ca să putem practica baschetul este un scaun special cu care chiar poţi să fugi, se mişcă foarte bine". Mihai Viseroiu a completat că scaunele sînt speciale şi personalizate după dizabilitatea fiecăruia. "Sînt nişte scaune făcute la comandă în funcţie de dizabilitatea fiecăruia şi de dimensiunea fiecăruia, iar preţul porneşte de la 2500 euro. Sînt făcute din materiale speciale, roţile sînt de asemenea speciale, nu lasă urme, e foarte manevrabil, dar există această problemă financiară, dacă vrei să practici sportul la nivel profesionist, pentru că nu îţi poţi permite. Şi nu numai la baschet pentru că în fiecare sport paralimpic există un echipament special...", a concluzionat braşoveanul. 

 

© 2017 All right reserved.